Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

24.04.2024

Круглий стіл «Безпека праці – право та обов’язок кожного»

З нагоди відзначення Всесвітнього дня охорони праці Рада профспілок області провела круглий стіл на тему: «Безпека праці – право та обов’язок кожного». У заході взяли участь представники обласних організацій профспілок, обласного об’єднання організацій роботодавців, служб охорони праці, головного управління Пенсійного фонду України в області та Південно-Західного міжрегіонального управління Держпраці. Серед них – експертка з умов праці обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України Ольга Кроленко.

На початку засідання учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять працівників, які загинули на війні та виробництві.

Відкриваючи круглий стіл, голова Ради профспілок області Володимир Уєвич підкреслив, що в умовах війни цей день набуває особливого значення. У той час, як країна втрачає найкращих, неприпустимо допускати смертельних випадків на виробництві. Одночасно увага до питань безпеки праці – один із напрямків нашої євроасоціації у статусі кандидата на вступ до Європейського Союзу. Закцентовано на спільних завданнях сторін соціального діалогу задля безпеки та здоров’я на робочому місці.

Перший заступник голови Ради профспілок області Олександра Гринів наголосила, що профспілки активно відстоюють інтереси працівників на безпечне і здорове робоче місце як засадниче права кожного працюючого, борються за покращення охорони праці на виробництві та в законодавстві. Зокрема, вона ознайомила учасників круглого столу з позицією профспілок щодо законопроєкту «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі», інформувала про ініціативи щодо впровадження системи управління охороною праці на підставі управління професійними ризиками, здійснення державного нагляду у сфері охорони праці, відновлення механізму відшкодування витрат на лікування, лікарські засоби, медичні вироби, протезування потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, а також участь профспілкових лідерів у наданні психосоціальної допомоги на робочих місцях.

У обговоренні проблемних питань взяла участь і експертка з умов праці обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я Ольга Кроленко. У виступах учасників круглого столу йшлося про врегулювання питання страхування працівників, які працюють на безперервних виробництвах (не тільки на територіях, де ведуться бойові дії) і виконують свої обов’язки під час повітряної тривоги. Важливим є напрямок адаптації окремих нормативних актів з охорони праці до гендерної складової, позаяк багато «чоловічих» робочих місць сьогодні займають жінки.

Окремі теми – про профілактику та розслідування нещасних випадків на виробництві, стан виробничого травматизму на підприємствах області, види щомісячних страхових виплат, які призначають та виплачують органи Пенсійного фонду внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, обмін досвідом роботи у сфері охорони праці.

За підсумками круглого столу прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів України щодо врахування пропозицій профспілок під час підготовки законопроєктів і проєктів нормативних актів з питань охорони праці.