Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

30.08.2019

Засідання колегії департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації

29 серпня відбулося засідання колегії департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації. Захід пройшов за участі заступника голови ОДА Віталія Федоріва, директора департаменту охорони здоров'я ОДА Миколи Стовбана, а також керівників обласних, міських та районних органів і закладів охорони здоров’я та спеціалістів департаменту.

Під час колегії учасники розглянули низку питань. Зокрема, йшлося про підсумки діяльності охорони здоров’я області за перше півріччя 2019 року та про першочергові аспекти діяльності медичної галузі Прикарпаття за рекомендацією МОЗ України. Було проаналізовано основні показники стану здоров’я населення та діяльності служб, відзначено позитивні зрушення, здобутки, проблемні питання та перспективні шляхи їх розв’язання.

На колегії з доповіддю «Про соціально-економічний та правовий захист працюючих в умовах реформування галузі охорони здоров’я» виступила голова обласної організації охорони здоров’я Наталія Бирчак. Вона наголосила, що галузева профспілка не стоїть осторонь процесів трансформації галузі охорони здоров’я і вважає, що зміни, які на сьогодні відбуваються – це реальна потреба, якої давно очікують і медичні працівники, і пацієнти. Однак, наголосила Наталія Бирчак, реформи проходять в умовах значного недофінансування галузі (60% від потреби). А рівень гарантій та трудових прав працівників комунальних некомерційних підприємств зазнає значних обмежень через позбавлення низки прав, гарантій та пільг, встановлених для медичних працівників бюджетних установ (надбавок за вислугу років, тривалість безперервної роботи, матеріальної допомоги на оздоровлення під час одержання щорічної відпустки тощо).

Профспілка наполягає на встановленні в необхідному порядку базового посадового окладу для кожної категорії працівників.

Наталія Бирчак детально розповіла про стан заборгованості з виплати заробітної плати, назвавши ситуацію плачевною. Станом на 21 серпня 2019 року заборгованість (з нарахуваннями) становить 42 440,1 тис. грн., а незабезпеченість фондом оплати праці до кінця року в Івано-Франківській області одна із найбільших в державі – 174,9 млн. грн. (з нарахуваннями), без – 143,4 млн. грн. Керівник обласної профспілки навела цифри по районах, а також розповіла про спрямування додаткових коштів з місцевих бюджетів.

6 вересня відбудеться Президія Профспілки працівників охорони здоров’я України, де будуть розглядатись питання трансформації галузі охорони здоров’я та погашення заборгованості з виплати заробітної плати. В ній візьме участь і Наталія Бирчак.