Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

02.10.2019

Виїзний семінар-навчання профактиву Прикарпаття на Рівненщині

На базі санаторію «Червона калина», що знаходиться в сосновому лісі на березі штучного озера в Рівненській області, якраз на межі з Волинською, 25-26 вересня відбувся виїзний семінар-навчання обкому профспілки працівників охорони здоров’я для профактиву області. Голови первинних профорганізацій лікувальних закладів Івано-Франківська і районів, центрів ПМСД, медичних навчальних закладів мали можливість поєднати навчання з цікавими екскурсіями, з обміном досвідом, спілкуванням.

На семінарі розглянуті різноманітні питання, які, за словами голови обласної організації профспілки Наталії Бирчак, коротко можна окреслити так: «люди, штати, фінансування». Зокрема, її виступ стосувався таких тем: «Актуальні питання профспілкового руху в сучасних умовах. Мотивація профспілкового членства. Соціальне партнерство. Роль лідера та формування команди».

Проблемні питання: на Івано-Франківщині велика заборгованість з виплати зарплати; не вистачає коштів на первинку і вторинку; є загроза порушень прав працівників при перетворенні лікувальних закладів в комунальні некомерційні підприємства; нерівні умови за оснащеністю КНП у порівнянні з приватними закладами.

Тільки профспілки можуть захистити працівників, наголосила Наталія Бирчак. Саме профкоми повинні не допустити порушень прав працівників при реорганізації закладів. Тому важливо виховувати кадри, залучати молодь, широко інформувати про діяльність профспілки.

Найкращою мотивацією профспілкового членства можуть стати конкретні результати захисту прав працівників, особливо при перетворенні (а не ліквідації) в КНП. Юрисконсульт, експерт з регулювання соціально-трудових відносин обкому профспілки Михайло Палій поінформував учасників семінару про правове регулювання діяльності профспілок; медичну реформу: перші результати та виклики щодо забезпечення трудових прав працівників в умовах трансформації; колективно-договірне регулювання соціально-економічних і трудових відносин: актуальні питання.

Важливо правильно сфорсмувати в колективних договорах прозділ про оплату праці, положення про преміювання та інші гарантії, передбачені чинним трудовим законодавством саме для медичних працівнимків. Дехто з керівників лікувальних закладів не проти відмінити гарантовані пільги та виплати, окрім окладу. Голови профкомів не повинні мовчати, якщо при реорганізації порушуються права людей. Обком профспілки обіцяє правову допомогу.

Експерт з умов праці обкому профспілки Ольга Кроленко розповіла про основні права, напрями і повноваження профспілок у сфері охорони праці, оновлене законодавство України про працю, основні засади «Положення про розслідування та облік нещасних випадків на виробництві». Обкомом профспілки підготовлено методичні рекомендації для голів ППО та інженерів з ох праці заколів оз зд області «Порядок розслідування та облік у нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві».

Окремий блок питань на семінарі був присвячений молодіжній тематиці. «Молодь і профспілки. Міжнародний молодіжний профспілковий рух. Засади молодіжної політики в Україні» – про це говорив у своєму виступі голова Молодіжної ради при обкомі профспілки Василь Міськів.

Практичне спрямування мала доповідь головного бухгалтера обкому профспілки Марії Гуфчак по організації фінансової роботи в профспілках.

Розгляд усіх питань під час семінару-навчання проходив з конкретними запитаннями голів первинок, моделюванням різних ситуацій.

Особливою подією стала участь в семінарі голови Профспілки працівників охорони здоров’я України Вікторії Коваль та заступника голови Ірини Швець. Того дня до прикарпатців долучилися представники Рівненської обласної організації галузевої.

Свій виступ Вікторія Миколаївна Коваль присвятила проблемним питанням соціально-економічного та правового захисту працівників в умовах реформування галузі охорони здоров’я. При цьому зазначила, що «важливо разом визначитися, де ми зараз, що спільно робити в умовах, коли люди, медичні працівники, необґрунтовано позбавлені того, що повинна дати держава». Медичні працівники повинні знати і відчувати, яка роль профспілки. Проводяться протесні акції, зустрічі з представниками органів влади на всіх рівнях, надсилаються звернення до різних владних інституцій, та коли бракує інформації про ці заходи, то люди запитують: «А що робить профспілка?». Водночас кожен повинен бути активним, не сподіваючись, що хтось щось для нього і за нього робитиме. Адже Профспілка – це не центральний комітет, не обласний комітет, а всі члени профспілки.

Вікторія Миколаївна поінформувала про зустріч з новим міністром охорони здоров’я Зоряною Скалецькою і висловила сподівання, що буде діалог між МОЗ і галузевою Профспілкою. При цьому наголосила, що реформа охорони здоров’я має носити системний характер. Позитивно, що міністр підтримує ідею розробки Національної програми соціально-економічного захисту медичних працівників.

Основними викликами і проблемами на 2019 рік Вікторія Коваль назвала борги з виплати заробітної плати (170 млн. грн.) та незабезпеченість фонду оплати праці до кінця року в сумі 2 млрд. 486,8 млн. грн. (по Івано-Франківській області – 174, 9 млн. грн.), недофінансування галузі, укладення Галузевої угоди, унормування зарплати, визначення соціальних гарантій і навантаження на працівника тощо. Завдання на 2020 рік стосуються нормативів з оплати праці, капітаційної ставки, сільського коефіцієнта, єдиних тарифів. Відповідні пропозиції Профспілка подала при формуванні Держбюджету. Важливо, щоб ці пропозиції були почуті і враховані.

При спілкуванні з профактивістами окрема увага зверталася на екстрену медичну допомогу і санепідслужбу. Саме ж спілкування проходило з численними запитаннями як глобального характеру, так і щодо проблем конкретних трудових колективів.

Звіти і вибори в профспілках, робота з молоддю, формування свідомого членства у профспілках, проблемні питання реформування охорони здоров’я, особливо вторинного і третинного рівня – ці та інші питання порушувалися на семінарі.

Заступник голови галузевої Профспілки Ірина Швець виступила з презентацією «Особливості фінансування комунальних некомерційних підприємств та формування оплати праці персоналу». Ірина Миколаївна зазначила, що для проведення реорганізаційних змін в галузі повинна бути відповідна нормативно-правова база і фінансова підтримка. При цьому наголосила, що йдеться не про ліквідацію, а про перетворення бюджетних лікувальних закладів в КНП. А при перетворенні важливо зберегти соціальні гарантії для працюючих, не допустити зміни істотних умов праці та необгрунтованих скорочень. Якраз це і є важливим завданням первинних профспілкових організацій. Галузь потребує також підтримки державних і місцевих органів влади, інших профспілок, адже охорона здоров’я стосується усіх людей.

За словами Вікторії Коваль, «такі семінари цікаві і корисні, в першу чергу, живим спілкуванням з лідерами первинних профспілкових організацій, які безпосередньо працюють з членами профспілки і переймаються безпосередньо тими проблемами, які є в трудових колективах. І хоча є вислів: зверху все видно, та все відбувається внизу, в трудових колективах, нам треба чути людей, знати їхні проблеми. Тож ніщо не може бути ціннішим за живе спілкування. А ще це обмін досвідом. Чим більше інформації, тим більше можливостей для вирішення проблемних питань».

Учасники виїзного семінару-навчання ознайомилися з роботою санаторію «Червона калина», де надаються лікувальні послуги з оздоровлення при захворюваннях серцево-судинної системи, органів травлення, нервової системи, опорно-рухового апарату, органів дихання. Тут поєднуються природні чинники – чисте повітря, хвойний ліс, мінеральна вода з лікувальними процедурами, активним відпочинком. 26 гектарів території, 190 методик лікування, народна та класична медицина, музей Тараса Шевченка, алеї різних дерев, пасіка, фітосад, штучні острови на великому озері, численні скульптури, алея кохання і величний храм – все це змогли побачити прикарпатці. А під час концерту і зустрічі з головним лікарем санаторію Миколою Юрійовичем Сивим дізналися, що він є випускником Станіславського медичного інституту (тепер Івано-Франківської національного медичного університету).

Цікавою також була екскурсія в Рівне та в національний університет «Острозька академія» і в Острозький замок.