Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

26.06.2020

Відбулася відео-конференція з керівниками лікувальних закладів щодо розслідування гострого професійного захворювання COVID-19

25 червня в департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації під головуванням в.о. директора ДОЗ ОДА Володимира Дзьомбака відбулася відео-конференція з керівниками лікувальних закладів з питання розслідування гострого професійного захворювання COVID-19. Участь у нараді взяли представники Івано-Франківської філії ДУ «ІФОЛЦ МОЗ України», управління ВДФСС України та управління Держпраці в Івано-Франківській області, а також головний експерт з спеціальності «Професійна патологія» Алла Зубань.

Під час онлайн-зустрічі фахівці розповіли присутнім у студіях керівникам медичних закладів, інженерам з охорони праці та лікарям-інфекціоністам про алгоритм дій при лабораторно підтвердженому ПЛР-тесті захворювання працівника лікувальної установи на коронавірусну інфекцію. Також мовилося про епідрозслідування державної установи «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України», порядок встановлення діагнозу лікарем-інфекціоністом та правильність заповнення первинної медичної документації.

Присутні не обійшли увагою і питання розслідування випадків захворювання медичних працівників, в тому числі посадових осіб, які інфікувалися на роботі від інших медичних працівників, що були носіями захворювання COVID-19 та які, відповідно до постанови КМУ від 13.05.2020 № 394, були зайняті у ліквідації епідемії та здійсненні заходів із запобігання поширенню цієї гострої респіраторної хвороби.

Про висновок профпатолога щодо остаточного діагнозу гострого професійного захворювання розповіла спеціаліст КНП «ІФ ОЦГЗ» Алла Зубань. Експерт наголосила на тому, що перелік професійних захворювань доповнено гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2. Йдеться про те, що захворювання медичного чи іншого працівника на коронавірусну хворобу внаслідок контакту з інфікованим пацієнтом, матеріалами чи переносниками захворювань під час виконання посадових обов’язків вважається нещасним випадком на виробництві. Відповідні зміни затверджено постановою КМУ від 13.05.2020 № 394.

Як повідомив Володимир Дзьомбак, на сьогоднішній день до розгляду подано 130 екстрених повідомлень зі сторони медичних працівників, які захворіли на COVID-19. Проведено розслідування 20 випадків, з яких один груповий, де троє потерпілих та один зі смертельним наслідком. Всі вони пов’язані з виробництвом. На розгляді залишається ще 110 справ.