Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

21.07.2020

На Прикарпатті відкрили перші кімнати відпочинку для медиків

У КНП «Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради» у рамках проєкту «Здорові медики – здорова громада» облаштували одну із перших кімнат відпочинку для медичних працівників. Такий проект втілює громадська організація «Молода Просвіта Прикарпаття» за фінансування Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Першими зони релаксу оцінили працівники КНП «Міська клінічна лікарня № 1 Івано-Франківської міської ради». Її облаштували у колишній роздатковій палаті. Одночасно тут зможуть перепочити 12 працівників.

А на відкриття кімнати у фтизіопульмонологічному центрі завітали голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Віталій Федорів, керівник громадської організації «Молода Просвіта Прикарпаття» Євгенія Бардяк та представник Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) Яромир Удод.

Ідея облаштувати такі зони релаксу в активістів виникла ще в березні, коли пандемія COVID-19 тільки почала набирати оберти на Прикарпатті.

«Я як лікар за освітою знаю, що в терапевтичних відділах, зазвичай, немає кімнат для відпочинку, тому що тут не передбачені нічні чергування. Але зараз ситуація змінилася. Медикам доводиться більше часу проводити на робочому місці, з’явилися нові ризики, які тільки додають стресу, – ділиться керівниця проєкту Євгенія Бардяк. – Лікарям та медсестрам необхідний куточок відпочинку, куди можна прийти після кількох годин роботи і просто посидіти на м’якому дивані, попити кави з колегами».

За словами голови обласної держадміністрації Володимира Федоріва, «саме для відпочинку медпрацівників, подолання стресу та запобігання наслідкам професійного вигорання у лікарнях організовуються зони релаксу».

Завдяки проєкту «Здорові медики – здорова громада» в області буде створено 16 кімнат для відпочинку працівників медичних закладів. Насамперед у тих лікарнях, де найбільше хворих на коронавірус. Для цих кімнат закупили необхідні для комфортного перепочинку речі: меблі, холодильник, мікрохвильову, телевізор, кавомашину, кварцову лампу. Вартість облаштування однієї кімнати – 60 тисяч гривень.

Також у рамках проєкту для лікарів, фельдшерів, медсестер проводитимуть безкоштовні групові онлайн-консультації психологів для подолання наслідків професійного вигорання, перевантаження і стресів.

Зазначимо, що у рамках проєкту кімнати відпочинку будуть створені у медичних закладах Івано-Франківська, Калуша, Долини, Рожнятова, Яремча, Надвірної та Коломиї. Також зони відпочинку облаштують на станціях і підстанціях швидкої медичної допомоги у Галичі, Тлумачі, Тисмениці, Городенці, Снятині, Перегінську, Івано-Франківську.