Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

20.08.2020

Приїзд на Прикарпаття першої заступниці міністра охорони здоров’я

На Прикарпатті з робочим візитом побувала перша заступниця міністра охорони здоров’я України Ірина Садов’як.

19 серпня вона відвідала Городенківську районну лікарню, де надають медичну допомогу хворим на коронавірусну інфекцію, а також Коломийську інфекційну лікарню та лікарню у Тлумачі, які визначені як додаткові для лікування пацієнтів із COVID-19.

20 серпня Ірина Садов’як та голова обласної державної адміністрації Віталій Федорів побували в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні, де ознайомилися з роботою закладу та поспілкувалися з медиками.

Насамперед заступниця міністра подякувала працівникам закладу за їхню роботу. Обласна інфекційна лікарня першою на Прикарпатті почала приймати пацієнтів із гострою респіраторною хворобою COVID-19. На сьогодні лікарня працює у мононапрямку, тобто тільки із захворюванням на коронавірусну інфекцію. За словами медиків, гострими залишаються кадрова проблема, а також питання належного фінансування закладу.

За словами голови облдержадміністрації Віталія Федоріва, обласна влада неодноразово надавала допомогу на виплату заробітної плати, придбання ліків, засобів індивідуального захисту: щонайменше 1,5 мільйона гривень спрямували на зарплату, додаткові кошти виділяла обласна рада, зараз працюють над тим, щоб зробити кисневі розводки для хворих в лікарні, можливо, забезпечити функціонування кисневої станції.

Ірина Садовяк, зі свого боку, повідомила, що набула чинності постанова Кабінету Міністрів України, яка дозволить Національній службі охорони здоров’я цьогоріч дофінансовувати заклади, які недоотримали фінансування у порівнянні минулим роком. Крім того, Міністерство охорони здоров’я України наразі працює над тим, щоб з наступного року забезпечити фінансування інфекційних та психіатричних лікарень як соціально значущих. А уже з 1 вересня цього року збільшиться розмір заробітної плати для лікарів, медичних сестер та іншого медичного персоналу.

Заступниця міністра розповіла й про роботу для посилення спроможності лікарень у боротьбі з небезпечною недугою, зокрема збільшення кількості ліжкомісць, які будуть підведені до кисню. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.2020 року № 712 80 відсотків ліжкомісць для хворих на коронавірусну інфекцію повинні бути забезпечені киснем, – зазначила Ірина Садов’як.

Водночас вона наголосила, що недотримання рекомендацій і вимог МОЗу, нехтування засобами захисту, недотримання соціальної дистанції, активна участь людей у масових заходах зумовили новий спалах хвороби.