Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

28.08.2020

ХХІХ обласна звітно-виборна галузева профспілкова конференція

Відбулася ХХІХ обласна звітно-виборна конференція Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України. Проаналізовано діяльність галузевої профспілки за 2015-2020 роки, сформований новий склад виборних органів на період 2020-2025 роки. Головою обласної медичної профспілки знову обрано Наталію Василівну Бирчак.

Звітно-виборна конференція відбулася 27 серпня, рівно день у день через п’ять років після ХХVІІІ конференції. Хоча і на терміни її проведення, і на саме проведення вплинула ситуація з коронавірусом. Навіть кількість делегатів довелося зменшити і шукати відповідний зал для дотримання соціальної дистанції, а кожний учасник зібрання отримав індивідуальні засоби захисту – маску, рукавички, антисептик.

Зі звітом про роботу обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я України за 2015-2020 роки виступила голова галузевої профспілки Наталія Бирчак. Оскільки кожен делегат отримав добірку матеріалів конференції з детальним аналізом п’ятирічної діяльності, статистичними даними, проєктами постанов, резолюцій та звернень, у доповіді більша увага була звернута на проблемах, які потребують вирішення. Приміром, акцентувалося на посиленні ролі колективних договорів у захисті соціально-економічних, трудових прав та інтересів працівників, особливо при реорганізації лікувальних закладів в комунальні некомерційні підприємства. Наголошувалося, що функціонування галузі охорони здоров’я та питання соціального захисту медичних працівників підлягають вирішенню на державному рівні. Бо хоча на місцевому рівні медична галузь відчуває підтримку, та взяти на себе вирішення оплати праці чи придбання дороговартісної апаратури місцева влада не може. Профспілка виступає за врегулювання цих питань, однак ні численні звернення до різних органів влади, ні протестні акції не дають бажаного результату. Ситуація останніх місяців ускладнилася пандемією коронавірусу, і обласна організація профспілки однією з перших виділила 989 тисяч гривень на засоби індивідуального захисту для медичних працівників.

Наталія Бирчак особливу увагу звернула також на правовий захист спілчан, умови праці, захворюваність, громадський контроль за дотриманням законодавства про охорону праці.

І важливо, щоб про роботу Профспілки знали усі спілчани, медична громадськість, особливо в теперішній непростий час, коли влада хоче знищити профспілки. Профспілкове членство має бути усвідомленим, а профспілкова діяльність орієнтована на людину праці – наголосила Наталія Бирчак. Профспілки повинні бути сильними, схожими на європейські, консолідованими, здатними вести соціальний діалог з усіма гілками влади.

Схожі думки висловлювали і виступаючі. Голова первинної профспілкової організації КНП «Галицька лікарня» Галицької районної ради Івано-Франківської області Наталія Іжицька подякувала обкому профспілки за практичну допомогу при укладенні колективних договорів у час трансформації лікувальних закладів та відзначила покращення інформаційної діяльності. Голова первинної профспілкової організації КНП «Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради» Ігор Білик як представник однієї з найчисельніших первинних профспілкових організацій звернув увагу на підтримку в карантинних умовах та у розслідуванні випадків захворювання при виконанні професійних обов’язків. Голова первинної профспілкової організації КНП «Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради» Іван Касюк відзначив роль обласної профспілки в непростих умовах реформування галузі, при недосконалій нормативно-правовій базі – тут важливими є методична допомога, навчання профактиву. Як приклад підтримки і юридичного супроводу голова первинної профспілкової організації КНП «Центр первинної медичної і консультативно-діагностичної допомоги Івано-Франківської міської ради» Орест Любінець розповів про реорганізацію поліклінік в Івано-Франківську і допомогу при розробці колективного договору, наголосивши на важливості юридичної служби.

Про соціальний діалог і партнерство, захист соціальних прав працівників галузі, врегулювання проблемних питань, об’єднання зусиль для відстоювання інтересів медиків говорили у виступах т.в.о. директора департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Володимир Дзьомбак, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолій Піцуряк, голова Ради профспілок області Ігор Басюк.

Роботу обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я за 2015-2020 роки визнано задовільною. І головою обласної організації знову обрано Наталію Бирчак. Головою ревізійної комісії обрано Дарію Синкевич. Сформовано також обласний комітет профспілки та президію.

На завершення ХХІХ звітно-виборної конференції Наталія Бирчак подякувала усім за вклад у діяльність галузевої профспілки та висловила впевненість, що профспілки не вдасться знищити, а для успішної діяльності потрібні єдність і спільна праця.