Профспілка працівників охорони здоров'я України

  Оплата праці

  Права працівників



  Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

30.07.2021

Презентація книжки «Праця як молитва. 30 постатей випускників ІФМФК» у Косові

У Косові на засіданні Клубу інтелігенції імені Ігоря Пелипейка відбулася презентація книжки Галини Добош «Праця як молитва. 30 постатей випускників Івано-Франківського медичного фахового коледжу», присвяченої 30-річчю незалежності України. Очолює це громадське об’єднання творчих людей різного фаху лікар Зеновій Библюк.

Ініціювала таку презентацію активна членкиня клубу інтелігенції і районної організації «Просвіта» Марія Порох – одна з тих тридцяти випускників ІФМФК, про кого йдеться у виданні. Вона закінчила медучилище у 1974 році, працювала медсестрою в Косівській ЦРЛ, весь час була профгрупоргом, є дописувачем часопису «Пульс профспілки».

Заслужена журналістка України Галина Добош розповіла про задум проєкту директора ІФМФК, теж колишнього його випускника Володимира Стасюка: через розповіді випускників показати важливість праці медичних фахівців середньої ланки охорони здоров’я (медсестер, фельдшерів, акушерок, масажистів, шкільних медсестер) і роль навчального закладу у їхньому формуванні як особистостей. Книга присвячена 30-річчю незалежності України, бо праця кожного є цеглинками у розбудову нашої держави. А дехто у 90-і роки їздив на Схід з повстанськими піснями, дехто був депутатом перших рад демократичного скликання, дехто організовував на місцях «Просвіту», дехто перекладав лікарняні інструкції з російської мови на українську, дехто популяризує нашу культуру своїм співом, танцями чи поезією (талантів у медиків багато). І заголовок символічний – праця кожного є молитвою за майбутнє України.

На презентації виступили відомі на Косівщині педагог і письменниця, редактор часопису «Освітянський вісник», літературний критик і краєзнавець, членкиня НСПУ, НСЖУ і НСКУ Аделя Григорук, голова Косівської філії Союзу українок, народна майстриня Анна Богдан, голова Косівського районного осередку Національної спілки письменників України Василь Шкурган, художник-майстер виробів з дерева, член Національної спілки художників України Йосип Приймак. Вони наголошували, що у книжці вміщені розповіді про медсестер, праця яких нерідко залишається непоміченою і не поціновується гідно, хоча їхня роль у виходжуванні хворих надзвичайно велика. Вони заслуговують добрих слів і уваги суспільства, і похвально, що виникла ідея підготувати розповіді про таких людей. Бо це не лише долі окремих випускників, а й водночас історія навчального закладу, де вони вчилися, популяризація медичного фаху, зрештою, через долі – історія України.

Книжку «Праця як молитва» вийшла друком у видавництві «Нова зоря». Перша презентація відбулася у травні на День медичної сестри у форматі онлайн, а тепер у Косові менше як за місяць до свята Незалежності.